Location: Paard van Troje, Den Haag (more info)
Time: 19:00 hrs
Moleculaire motoren
De kunst om klein te bouwen
Spinoza te Paard werpt een blik op de toekomst. Op 19 april demonstreert de Groningse hoogleraar Organische Chemie Ben Feringa de kunst om klein te bouwen. Feringa neemt ons mee naar de minuscule wereld van de moleculaire nanotechnologie. De NWO-Spinozalaureaat is uitvinder van de door licht aangedreven moleculaire motor. Zijn inspiratiebron is de levende natuur. Hoe werken deze minimotoren en wat zou dit in de toekomst kunnen opleveren?
Materialen van de toekomst
Toen Nobelprijswinnaar Richard Feynman in 1959 zijn inmiddels beroemde uitspraak deed “there is plenty of room at the bottom”, waren er weinigen die vermoedden dat deze ruimte veertig jaar later een van de belangrijkste speelvelden van de natuurwetenschappen zou worden. Het betreft het ontwikkelen van functionele materialen en moleculaire systemen met dimensies van 1 – 100 nanometer (1 nanometer is 1 miljardste meter). Recente vondsten uit de moleculaire biologie bieden een fascinerend inzicht in de structuur en functie van talloze nanomachines in de levende natuur en een geweldige inspiratiebron om klein te bouwen. De uitdaging om uit moleculaire bouwstenen met nanoprecisie de materialen van de toekomst te ontwikkelen brengt fysici, chemici en biologen bij elkaar.
Moleculaire motoren
Chemicus Ben Feringa zal deze bottom-up benadering in de moleculaire nanotechnologie illustreren waarbij ontwerp, synthese en toepassing van moleculaire schakelingen en moleculaire motoren centraal staan. Natuurkundige Nynke Dekker van de TU-Delft gebruikt deze moleculaire motoren om DNA en RNA te manipuleren. Zij legt uit wat dit in de toekomst kan betekenen voor de behandeling van erfelijke ziektes.