PROGRAM

Tuesday 17 March; The Hague, Leo Kouwenhoven “Nobody understands quantum mechanics”

Date:

 

Spinoza te Paard over quantummechanica

17 maart 2009 20.00 - 22.00 uur

“Nobody understands quantum mechanics”
De wondere wereld van de quantummechanica

Dinsdag 17 maart is het zover! Dan begint een nieuwe reeks Spinoza-avonden in het Paard van Troje. Een nieuw seizoen, een nieuwe naam: Spinoza te Paard.

Deze eerste keer na de winterstop bijt Leo Kouwenhoven het spits af. Kouwenhoven is een wereldleider op het gebied van elektronische eigenschappen van nanostructuren. Na zijn studie technische natuurkunde aan de Technische Universiteit Delft promoveerde hij daar in 1992 cum laude. Als professor heeft hij gezorgd voor belangrijke doorbraken op het gebied van quantumtransport in halfgeleidermaterialen.

Wondere wereld

De quantumwetten en logica om atomen en moleculen te beschrijven zijn eigenlijk niet te begrijpen. 'Nobody understands quantum mechanics', zei Nobelprijswinnaar Feynman. Ondanks alle filosofische verwarring maken we wel inmiddels allerlei toepassingen gebaseerd op quantummechanica, van lasers, transistoren, MRI-scanners tot de allernieuwste gadgets van quantumcomputers en teleportatie. Leo Kouwenhoven en Lieven Vandersypen zijn onze gidsen tijdens deze reis door de wondere wereld van de quantummechanica.

Spinoza

Onder het motto Ongehoorde Kennis praten de Nederlandse Spinozawinnaars maandelijks in het Haagse poppodium Paard van Troje met het publiek over de grenzen van wat we kennen en weten. De Spinozapremie is de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in ons land. Een internationale jury kent de premie jaarlijks toe aan de allerbeste onderzoekers.

Iedere derde dinsdag van de maand organiseert NWO Spinoza te Paard, samen met Het Paard van Troje, NRC Handelsblad en Rathenau Instituut.

Meer informatie?

www.nwo.nl/spinozadebat
www.paard.nl

  • Locatie: Paard van Troje, Den haag
  • Aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.00 uur
  • Entree € 7,- (excl. servicekosten)
  • Kaarten zijn te bestellen via de website van Paard van Troje