PROGRAM

Wednesday 22 September; Jeroen van Dongen and Jos Engelen 'Einstein's holy grail'

Date:

 

Salon Boerhaave
Jeroen van Dongen (Univ. Utrecht)en Jos Engelen (ex CERN, vz NWO)
Einsteins heilige graal

Location: Museum Boerhaave

Time: 16:00 hrs

Het gebeurt nog zelden dat een historicus een nieuw licht weet te werpen op het gedachtegoed van Albert Einstein. Al helemaal bijzonder is het als dit door een jonge Nederlandse wetenschapshistoricus wordt gedaan. Op woensdag 22 september staat Salon Boerhaave in het teken van de boekpresentatie van Einstein’s Unification door Jeroen van Dongen, dat verschijnt bij Cambridge University Press. In de laatste dertig jaar van zijn leven zocht Einstein vergeefs naar de heilige graal van de natuurkunde: de natuurwet die alle natuurkrachten in één beschrijving zou onderbrengen. Hoe dacht Einstein deze 'unificatietheorie' te verwezenlijken, waarom liet hij de kwantummechanica links liggen en bleef hij koppig, en zowat als enige, in zijn vruchteloze methode geloven? Collega’s en latere beschouwers hebben zich er altijd over verwonderd hoe Einstein op dit dwaalspoor kon geraken. Van Dongen laat zien dat Einsteins ervaringen bij de totstandkoming van zijn Algemene Relativiteitstheorie bepalend zijn geweest voor zijn latere denken.

Het eerste exemplaar van het boek wordt in ontvangst genomen door fysicus prof. Jos Engelen, voorzitter van NWO en tot 2004 wetenschappelijk directeur van CERN en in 2007 en 2008 van ASTRON, het NWO-instituut voor radioastronomie. Engelen zal bij deze gelegenheid de huidige stand van zaken schetsen bij de zoektocht naar unificatie. Waarom is de Theorie van Alles nog altijd niet gevonden? Jeroen van Dongen is als universitair docent verbonden aan het Instituut voor Geschiedenis en Grondslagen van de Wiskunde en Natuurwetenschappen en het Descartes Centrum van de Universiteit Utrecht. Tevens is hij als Visiting Associate in History verbonden aan het California Institute of Technology en als redacteur van de The Collected Papers of Albert Einstein.

De lezing is gratis bij te wonen en begint om 16.00 uur in Museum Boerhaave, Lange Sint Agnietenstraat 10 te Leiden. Na afloop is er een borrel. Salon Boerhaave is een maandelijkse lezingenreeks over wetenschapshistorische onderwerpen en is een samenwerkingsverband tussen Museum Boerhaave en de wetenschapshistorici Frans van Lunteren en Rina Knoeff van de Universiteit Leiden. Dit komend najaar zullen optreden: Michiel Eijkman over De tand des tijds, vroeger en nu (20 oktober), Joost Vijselaar over Het gesticht, enkele reis of retour (17 november) en Steven Wepster over Ludolph van Ceulen, van den Cirkel (8 december) zie ook: www.museumboerhaave.nl.