ABOUT CASIMIR

ERC Advanced Grant voor Cees Dekker en Lieven Vandersypen

[03-04-2020]

31 maart 2020

Drie wetenschappers van de TU Delft hebben een ERC Advanced Grant ontvangen. Cees Dekker, Jerry Westerweel en Lieven Vandersypen krijgen deze Europese subsidie voor vijfjarige projecten van internationaal vooraanstaande onderzoeksleiders.

 

Cees Dekker – ‘Bottom-up’ een chromosoom bouwen
Hoe wordt DNA georganiseerd in onze cellen? In 2018 had Cees Dekker een doorbraak die de krantenkoppen haalde. Zijn onderzoeksgroep legde toen op video vast hoe een eiwitcomplex lussen trekt in het DNA om het genetisch materiaal compact in te pakken in chromosomen. En begin dit jaar ontdekte hij een nieuw soort DNA-lussen, ‘Z-loops’ gedoopt. Dekker: “Met deze ERC Advanced Grant kan mijn groep de komende vijf jaar onderzoeken hoe ons DNA georganiseerd wordt in chromosomen, die gedurende de levenscyclus van een cel steeds van vorm veranderen”, vertelt Dekker. “De afgelopen jaren is het duidelijk geworden dat de ruimtelijke ordening van chromosomen van cruciaal belang is voor de biologische functie ervan. Wij gaan uitpuzzelen hoe de structuur en de functie precies samenhangen."
Meer informatie


Lieven Vandersypen - Het simuleren van quantum fenomenen op een chip
De uitdrukking van Aristoteles 'Het geheel is groter dan de som der delen' past perfect bij Lieven Vandersypen's onderzoek naar zogenaamde 'quantummechanische veeldeeltjes systemen'. In deze systemen hebben de quantumdeeltjes interacties met elkaar, wat leidt tot fenomenen als quantummagnetisme en supergeleiding. Door de complexiteit van deze systemen zijn ze echter zeer moeilijk te modelleren op conventionele computers. In plaats van een computer gebruikt Vandersypen daarom een model quantumsysteem. Vandersypen: "Door het bouwen van experimentele modelsystemen hopen we nieuwe inzichten te krijgen in enkele van de grootste openstaande problemen in de fysica van de gecondenseerde materie, en daarnaast hopen we nieuwe fysica te onthullen.”
Meer informatie